Total vizitatori  023548  

Home    IMC   Blaj   Conducerea    Personal    Elevi    Performante    Regulamente    Baza materiala    Colaborari    Publicatii    Alte structuri    


 


  COLEGIUL NAŢIONAL
INOCHENTIE MICU CLAIN
BLAJ

   Noutati - detalii
 Daruim un zambet de Craciun

postat la data de:  26.12.2016

Sarbatorile de iarna sunt intotdeauna, pentru fiecare dintre noi, un prilej de fericire si de impacare sufleteasca. In aceasta perioada, familiile se reunesc si petrec momente de neuitat unii alaturi de ceilalti, avand sufletele incarcate de minunea Nasterii Domnului. Din pacate, nu toti copiii se pot bucura de magia Craciunului alaturi de o familie care sa le ofere caldura unui camin. Acest aspect ne-a motivat sa demaram un proiect in cadrul caruia sa cream pentru copiii institutionalizati la Centru de Plasament din Blaj, o atmosfera de sarbatoare apropiata de cea a unei familii reunite pentru a celebra misterul Nasterii lui Isus. Incercand sa dam o mana de ajutor lui Mos Craciun, am vrut sa daruim un zambet acestor copii si sa le transformam Craciunul intr-o adevarata sarbatoare de suflet. Acest proiect s-a desfasurat sub forma unui parteneriat intre Colegiul National ,,I. M. Clain” Blaj, reprezentat de director, prof. Ioan Tomoiaga, Liceul Teologic Gr.-Catolic ,,Sf. Vasile cel Mare”, reprezentat de director, prof. Angela Mosneag si Centrul de Plasament Blaj – director, d-na Maria Pauletti. Cei doi coordonatori ai proiectului prof. dr. Claudia Oancea‑Raica si prof. Andreea Baltres au avut convingerea ca implicarea elevilor in derularea unor actiuni de voluntariat este o etapa importanta in formarea caracterului tinerilor, prin constientizarea faptului ca spiritul Craciunului ne invata sa fim mai buni, mai darnici si mai toleranti cu toti cei din jur, fara a tine cont de diferente de varsta, statut social, nationalitate, provenienta etc. Voluntariatul si actiunile caritabile nu au ca beneficiar doar pe cel caruia i se ofera ceva, ci si pe cel care, daruind, primeste o lectie de viata si amintiri de neuitat. Prin derularea unor asemenea activitati moral-civice, tinerii devin mai responsabili, devin exemple pentru colegi, pentru comunitate, invata sa-si dezvolte valori etice si religioase, sa fie mai apropiati de cei care au intr-adevar nevoie de ajutor si de afectiune.


 Dupa popularizarea proiectului in cadrul scolii, ni s-au alaturat si alti colegi - Adriana Zaharia, Ana-Maria Comsa, Adriana Anusca si Adrian Hetak -,  alaturi de 33 de elevi din clasele a XI-a D, a XI-a C si a XII-a C, de la Colegiul National „I.M. Clain” si 10 elevi de la Liceul Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare”. Cu totii, in perioada 11-23 decembrie, ne-am mobilizat si am pregatit cadouri pentru 43 de copii aflati in Centrul de Plasament din Blaj. Cadourile au constat in haine, jucarii, produse de igiena personala, de curatenie, rechizite etc., pe care elevii nostri le-au daruit din suflet copiilor in data de 23 decembrie, in cadrul unei intalniri in care s-au sustinut, de ambele parti, scurte momente artistice – colinde si chiar un numar de magie prezentat de elevul Lucian Orian din clasa a XI-a B de la Colegiul National ,,I. M. Clain”, activitati art&craft si clipe nepretuite de distractie si jocuri.

La apelul nostru au raspuns afirmativ si agenti comerciali, care au facut donatii, in dulciuri, pentru a sustine initiativa elevilor de la colegiul nostru.

Speram ca astfel de activitati sa devina cu caracter permanent in anii scolari urmatori si sa insufle elevilor valori umane, sociale, morale autentice: solidaritatea, responsabilitatea, angajamentul, umanismul, implicarea. Prin acest gen de proiecte vom reusi consolidarea abilitatilor de a trai impreuna cu ceilalti intr-o societate solidara, vom contribui la educarea constiintei si a conduitei etice si civice, prin valorizarea muncii in folosul celor de langa noi, aflati in dificultate.

La final de proiect, putem sustine cu toata convingerea ca am reusit sa aducem bucurie celorlalti prin propria bucuria de a darui, ca am trait momente ce ne-au imbogatit sufleteste, ne‑au facut sa fim constienti si recunoscatori pentru ceea ce avem si putem oferi, ca am primit la randul nostru, in prag de Craciun, o rasplata minunata oglindita in zambetele unor copii deosebiti.

 

Purtator de cuvant al colegiului,

Prof. Claudia Oancea-Raica

 

  La acest anunt nu exista fisiere atasate pentru descarcare!
  
  
  
  

|Harta site|    |Contact|   |Galerie foto|   |Link-uri utile|    |Informatii website|

               

  Copyright 2008  - I.M. Clain Blaj  -  Toate drepturile rezervate