Cursurile de limbă, cultură şi civilizație chineză


Voluntar chinez, repartizat de către institutul "Confucius" Sibiu, in persoana profesoarei Li Wei

Responsabil - prof. Iulia Tarko - director adjunct

Parteneriat: Inspectoratul Şcolar Județean Alba şi Institutul Confucius din Sibiu

    După încheierea, în 9 octombrie 2019, a parteneriatului educațional dintre Inspectoratul şcolar Județean Alba şi Institutul Confucius din Sibiu, semnat de dna. Inspector General prof. Eugenia Marcela Dărămuş şi Directorul Institutului Confucius din Sibiu, prof. univ. dr. Constantin Oprean, în prezența Prefectului județului Alba, Dănuț Emil Hălălai şi a delegației din partea Chinei, s-a pus în aplicare programul de dezvoltarea al unor proiecte care vizează schimbul de bune practici în domeniul educației pentru elevi, profesori şi inspectori şcolari, acțiunile având ca scop creşterea calității în sistemul educațional din ambele țări.

    Prin urmare, începând cu data de 14 octombrie 2019, la Colegiul Național "Inochentie Micu Clain" din Blaj, au început cursurile de limbă, cultură şi civilizație chineză, predate de un voluntar chinez, repartizat de către institutul "Confucius" Sibiu, în persoana profesoarei Li Wei, absolventă a Beijing Language and Culture University, specializarea: limba şi literatura chineză pentru străini. Orele de limba chineză sunt gratuite pentru elevii colegiului, unitatea şcolară asigurând, în schimb, cazarea şi masa voluntarului pe toată perioada desfăşurării proiectului.

    La curs s-a înscris un număr de 140 de elevi, atât din ciclul gimnazial, cât şi din ciclul liceal, repartizați în 6 grupe care învață limba chineză după un program bine stabilit, fixat după orele de curs şi chiar sâmbăta dimineața, dată fiind solicitarea cursanților. în prima săptămână, s-au predat elemente introductive, aspecte esențiale care vizează tradiția milenară a Chinei, facilitând contactul cursanților cu această cultură. Pe lângă elevi, la cursuri participă şi câțiva profesori ai colegiului, interesați de a descoperi limba şi cultura poporului chinez. Dintre aceştia, Adrian H. a remarcat: ?Este un curs antrenant şi instructiv, bine structurat şi excelent transmis cursanților, ce acoperă cele mai importante aspecte ale unei culturi diferite, o introducere, atât în limba, cât şi în cultura chineză.

    La rândul lor, elevii au manifestat un real interes față de acest curs, fiind mai mult decât încântați de cele prezentate, aceştia participând nu doar în număr mare, dar şi în mod activ la lecțiile desfăşurate până acum. Eleva Raluca L. din clasa a XII-a a afirmat: "Mă simt foarte bine când sunt la cursuri şi învăț lucruri noi! Ne sunt explicate foarte bine noile noțiuni, se vede că profesoarei îi place ceea ce face şi că se dedică pentru ca noi să înțelegem tot ceea ce vrea ea să ne învețe! O sa continui sa merg la acest curs, pentru că, de la primele ore am ramas surprinsă de ceea ce pot învăța!".

     O altă elevă, Laura S., din clasa a XI-a a spus că: "A fost interesant să văd diferența dintre o limbă ca a noastră, care are un singur alfabet şi chineza, care se poate scrie în două feluri!".

     În cele din urmă, atunci când a fost întrebată care au fost primele impresii după ce s-a întâlnit cu grupele de lucru, profesoara Li Wei s-a declarat mulțumită deoarece Colegiul Național "I. M. Clain" i-a sprijit toate acțiunile educative de până acum, i s-au oferit condiții optime pentru ca orele de chineză să se desfăşoare adecvat, având şi un profesor de engleză, Solomon Adrian, prezent la cursuri, pentru a asigura o interacțiune mai uşoară cu elevii. "Cursanții par foarte interesați de a învăța chineza, în special elevii de liceu, aceştia fiind mai activi şi mai cooperanți pe parcursul orelor."- după cum declară prof. Li Wei.

                                                                Responsabil, dir.adj. Iulia Tarko

     În data de 9 octombrie 2019 împreună cu directorul Institutului Confucius din Sibiu, prof. dr. Constantin Oprean, Prefectul județului Alba, Dănuț Emil Hălălai si delegatia din partea Chinei, am semnat parteneriatul educațional între Inspectoratul Şcolar Județean Alba şi Institutul Confucius, Universitatea din Beijing. Peste 440 de elevi din județul nostru vor cunoaşte valorile şi tradițiile Chinei şi vor învăța limba acestei țări.

    în perioada 16-25 iulie, o delegație din județul nostru, condusă de prof. Marcela Dărămuş, inspector şcolar general al IşJ Alba, s-a aflat în vizită oficială în China, la Shanghai, Cixi City şi Beijing. Membrii delegației s-au întâlnit cu reprezentanți ai autorităților publice locale şi ai instituțiilor de învățământ şi cultură din China. Delegația, formată din doi inspectori şcolari şi patru directori din județul Alba, a vizitat China la invitația Institutului Confucius din Sibiu, condus de prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean. în programul activităților s-au aflat: vizitarea unei şcoli din Cixi City, întâlniri cu oficialitățile reprezentative pentru învățământul din oraşele Cixi City şi Beijing; participarea la ceremonia de deschidere a CEEC (Central and Eastern European Countries) organizată de Institutul Confucius; o vizită la BLCU (Beijing Language and Culture University). De asemenea, a avut loc o întâlnire cu conducerea Institutului Confucius din Beijing, în cadrul căreia au fost discutate oportunitățile de colaborare pe plan educațional între Inspectoratul şcolar Județean Alba şi Institutul Confucius, Universitatea din Beijing. în acest sens s-a propus dezvoltarea unor proiecte care vizează schimbul de bune practici în domeniul educației pentru elevi, profesori şi inspectori şcolari, acțiunile având ca scop creşterea calității în sistemul educațional din ambele țări.

    Această primă întâlnire a facilitat schimbul intercultural româno-chinez, care s-a materializat într-un parteneriat pe termen lung în domeniul educației. Astfel, în județul Alba, peste 440 de elevi din Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Sebeş şi Câmpeni şi-au manifestat dorința de a învăța limba chineză începând cu anul şcolar 2019-2020. Institutul Confucius va asigura derularea parteneriatului, un profesor urmând să vină în localitățile amintite pentru a le preda elevilor noştri limba chineză şi pentru a-i ajuta pe copii să cunoască valorile şi tradițiile poporului chinez.

Inapoi