Evenimente


Saptamana Colegiului

Se sarbatoreste – potrivit unei hotarari a Consiliului de Administratie din 2006 – in a doua saptamana din luna mai a fiecarui an.

Prilejuieste organizarea unor manifestari culturale, stiintifice, sportive si de divertisment ce se adreseaza nu doar elevilor si cadrelor didactice ale colegiului, ci si invitatilor speciali: membri ai comunitatii locale, reprezentanti ai agentilor economici, oficialitati, elevi si cadre didactice din institutiile de invatamant blajene sau judetene.

Printre manifestarile devenite traditionale in cadrul acestei sarbatori, se numara: SEARA OLIMPICILOR (in cadrul careia sunt premiati elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile desfasurate in cursul anului scolar, precum si dascalii care i-au pregatit), CUPA «INOCHENTIE MICU CLAIN» (care reuneste competitii si evenimente sportive diverse), ZIUA PORTILOR DESCHISE (prilej de popularizare a ofertei educationale proprii in randul elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a care studiaza la scolile din zona Blaj), MECIUL DE FOTBAL PROFESORI-ELEVI (asteptat cu real interes atat de elevi, cat si de profesori), ORA ELEVULUI: «AZI ELEV, MAINE PROFESOR» (eveniment in cadrul caruia elevii au posibilitatea de a cunoaste nemijlocit responsabilitatile muncii la catedra si de a-si forma o atitudine pozitiva fata de propriii profesori).

Saptamana festiva a scolii culmineaza cu ziua Colegiului National „Inochentie Micu Clain” Blaj, celebrata in ziua de vineri a respectivei saptamani. Este un prilej de mare sarbatoare pentru elevii si angajatii institutiei noastre de invatamant, eveniment care se marcheaza prin manifestari speciale.

Activitati in cadrul SAPTAMANII COLEGIULUI „INOCHENTIE MICU CLAIN” BLAJ, editia I (mai 2006) si editia a II-a (mai 2007):

 • expozitii de carte;
 • expozitii de desene realizate de elevi;
 • expozitie florala;
 • simpozioane si sesiuni de referate pe discipline/catedre;
 • Spring Day;
 • experimente de fizica, chimie, biologie;
 • spectacol organizat de elevii colegiului la Centrul Cultural „Iacob Muresianu” Blaj;
 • carnaval pentru elevii claselor I – IV;
 • Cupa „Inochentie Micu Clain”;
 • concursuri si intreceri de biciclete, desene pe asfalt etc., destinate prescolarilor si scolarilor mici (in cadrul Cupei „Inochentie Micu Clain”);
 • meciul traditional de fotbal profesori-elevi;
 • Seara olimpicilor (pizzeria BOEMA)
Ziua pensionarului

Ziua de 12 octombrie este o zi speciala in viata institutiei noastre. Declarata prin Regulamentul intern drept „Ziua Pensionarului” (data respectiva fiind fixata inca de la editia inaugurala, prin hotarare a Consiliului de Administratie), aceasta zi prilejuieste o intalnire de suflet intre fostii angajati ai scolii si actualii salariati ai institutiei de invatamant. Reuniunea reprezinta un moment de bilant al realizarilor scolii din ultimul an si de evocare a momentelor placute din vasta experienta didactica a profesorilor pensionari.

In fiecare an – cu incepere din 2005 – evenimentul reuneste fosti dascali ai prestigioasei unitati liceale blajene, carora li se alatura unii dintre actualii profesori si elevi, animati de dorinta de a-si exprima recunostinta fata de slujitorii catedrei ce au pregatit pentru viata generatii intregi de elevi si, totodata, de a invata „secretele meseriei” de la marii maestri ai modelarii omului prin cuvant. Manifestarea este insufletita de discutii cordiale, emotionante sau nostalgice, precum si de scurte programe artistice sustinute de elevii colegiului.

Festivitatea de absolvire

Initiata in anul 2006, la propunerea directorului Colegiului National „Inochentie Micu Clain” Blaj, festivitatea de absolvire constituie un eveniment major din viata elevilor, a parintilor, a cadrelor didactice si a intregii comunitati locale. Manifestarea este organizata in ultima zi de miercuri a anului scolar si presupune un ceremonial aparte, derulat atat in scoala, cat si la Centrul Cultural „Iacob Muresianu” Blaj.

Absolventii colegiului marcheaza intr-un mod original terminarea liceului: timp de cateva zeci de minute, tinerii defileaza pe principala artera a municipiului, sub privirile emotionate ale asistentei, iar orasul rasuna de acordurile imnului „Gaudeamus”. Acest tip de manifestare incearca sa creeze o punte intre elementele incontestabile de traditie ale colegiului si ideea de modernitate, plasand scoala in centrul atentiei comunitatii locale si dand astfel amploarea cuvenita evenimentului.

Defilarea de la scoala pana la Centrul Cultural „Iacob Muresianu” continua cu serbarea de absolvire. Directorul colegiului inmaneaza Diplomele de Merit absolventilor cu cele mai mari medii de la profiluri pedagogic, uman si real, iar apoi titlul de „Sef de promoţie” si Diploma „Inochentie Micu Clain” absolventului cu cea mai mare medie. De asemenea, sunt recompensati cu premii, diplome si aprecieri toti cei care se remarca – prin rezultate foarte bune la invatatura si purtare – pe parcursul clasei a XII-a.